vrijdag 7 juni 2013

De kracht van zingen

Waar zing jij het liefst? Als je al zingt? Veel mensen die vinden dat ze niet kunnen zingen maar het wel graag doen noemen de auto als meest ultieme plek waar je helemaal vrij kunt zingen. Ook bij mij klinken in die kleine vertrouwde ruimte regelmatig krachtige liederen, soms met rouwende uithalen, soms met woede, soms met een uitbundige vreugde.
De douche is nummer twee, hoewel veel mensen bang zijn dat de buren of huisgenoten hen horen.
Wat is dat toch, die angst voor afkeuring en oordeel?
Zo jong al krijgen velen van ons te horen dat ze stil moeten zijn, dat ze beter hun mond kunnen houden, dat ze vals zingen. Weg plezier, en het verlangen wordt diep weggestopt. Tot het zich niet langer laat tegenhouden, dat verlangen.

Waar zing jij het liefst? Neem eens 15 seconden om daar bij stil te staan.
En gun jezelf vandaag dan eens een lied, maakt niet wat voor lied, zet iets op wat je mooi vindt en neurie mee, zing een lievelingslied uit je jeugd, laat iets opborrelen uit jezelf, zing tegen een plant, dier of boom, maar ZING. En voel daarna eens wat het met je heeft gedaan. Zonder oordeel, alleen maar voelen en waarnemen.


En als je dit onderzoek een vervolg wil geven, kom dan een keer (laagdrempelig) zingen in de tipi, en kijk wat het met je doet om met een groepje mensen te zingen, zomaar, omdat ze allemaal zo van zingen houden.

Voor mij zelf geldt de uitspraak: 'een dag niet gezongen is een dag niet geleefd', steeds sterker is deze gewaarwording na een dag niet gezongen te hebben. Daarom zing ik iedere dag. En ik gun jou hetzelfde plezier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten