dinsdag 22 september 2015

Vredeslabyrint bij Peace in the Park

Na drie jaar op de internationale dag van de wereldvrede een vredeslabyrint op het strand gemaakt te hebben, besloot ik me vorig jaar aan te sluiten bij Peace in the Park, een sympathiek project dat dit jaar zijn derde Haagse versie beleefde.
Geïnspireerd door Peace in the Parc in Engeland hadden de organisaties Brahma Kumaris en Initiatives of Change drie jaar geleden de handen ineen gestoken om ook in Nederland zo'n mooi festival te organiseren. De opzet was de volgende:
"Vrede als bron van inspiratie en ontmoeting. Vrede toont zich dan in jouw levenshouding en gedrag, in jouw eigen leefomgeving. Ontdek op dit festival hoe jij dat kan oefenen. En deel dat met anderen, als eerste kleine stap. Want : “wat ga jij eraan doen”? Dat ervaar je in onze workshops, begeleide meditaties of dialooggesprekken. Geniet in het gras van stilte, muziek of dans, een ontmoeting, bij een hapje en drankje." 

Er was een briefing met medewerkers, workshopgevers en ondersteunende vrijwilligers, het hele festival draait op vrijwilligers. De informatie voorziening en voorbereiding oogt zeer professioneel, dat wil zeggen: heldere informatie, grote lijnen, goede taakverdeling, waarbij steeds in het oog gehouden werd dat de sfeer en samenwerking centraal stonden. Wat mij vooral opviel was de hoeveelheid jonge mensen die zich vol enthousiasme stortten op hun taken.

Van 11:00 tot 18:00 stond er een compleet programma gepland, bestaande uit een stiltewandeling, gesprekken over vrede, muziek, dans, yoga en meer. Ook voor kinderen was er van alles te doen. Je zag dan ook veel gezinnen. Lekkere hapjes en een koffietentje waren ook aanwezig in het park.Verder waren er ook doorlopende activiteiten, zoals een eigen vlag voor de vrede maken, Chinese racketsport, luisterbelevingen en natuurlijk een labyrintloop.

De hele dag door kwamen mensen dit eeuwenoude symbool ontdekken. Ik werd geassisteerd door een paar studenten van de Haagse Hogeschool die met toewijding briefjes uitdeelden, het doek strak hielden en op de drum sloegen.De jongste deelnemer sliep heerlijk in de draagdoek bij zijn moeder en werd met zijn ouders vereeuwigd in het centrum van het labyrint. De oudste deelneemster was ontroerd door de kracht van het symbool, en voelde steeds: "Ik kan het, ik kan het".
Een meisje van een jaar of tien liep waardig en serieus, alsof ze dit al veel vaker had gedaan; in het centrum stond ze lang stil met haar ogen dicht. Niet alle geheimen werden prijsgegeven gelukkig, het was een intiem gebeuren. Twee buitenlandse vrienden stonden een tijd aan de rand van het labyrint te kijken en besloten toen te lopen, in het centrum wachtten ze op elkaar en met een lach kwamen ze het labyrint uit. Een vrouw verwoordde haar ervaring mooi: "Je stapt in een andere wereld, het is heel anders als je 'binnen'  bent, daar gebeurt het, je komt bij jezelf, en er gelden andere regels, of geen regels". Lang bleef ze napraten, vol van deze ontdekking over de werking van het labyrint.

Partners van het Peace in the Park festival zijn Brahma Kumaris Spirituele Academie, Initiatives of Change Nederland, Humanistisch Verbond. En het festival wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Just Peace, Fonds 1818 en fonds Haëlla

Geen opmerkingen:

Een reactie posten