maandag 10 december 2012

Levensverhaal


Vier maanden lang hebben we gesprekken gevoerd, met steeds een tussenpoos van een paar weken want het vertellen van haar eigen levensverhaal riep veel bij haar op, de vrouw van 73 jaar die graag wilde dat haar ontwikkelingsweg opgetekend werd.

En een ontwikkelingsweg, dat was het. Als oudste dochter in een groot gezin kreeg ze al jong de zorg over de jongere kinderen en een deel van het huishouden waardoor ze na de lagere school thuis moest komen helpen. Een pittig leven heeft ze geleefd waarin ze al jong weduwe werd met twee kleine kinderen. Haar leven lang koos ze voor groei en ontwikkeling, bezocht lezingen, volgde steeds weer cursussen en workshops, deed verschillende therapieën en bleef op de been door dagelijkse momenten te creëren die haar goed deden. Vlak voor haar 60e jaar heeft ze het ITIP gedaan en daarna had ze korte tijd een eigen praktijk in levensvragen.

Enorme bewondering heb ik voor deze bescheiden zachtaardige vrouw die heel goed weet wat ze wil en iedere dag nog groeit in haar kracht.

 We kennen elkaar inmiddels twee jaar en op 5 december hebben we het boek gevierd, een feestelijke datum voor een feestelijke gebeurtenis, zoveel lichter en vrolijker is ze in mijn ogen geworden. Maar misschien verbeeld ik het me en is het contact veranderd omdat we elkaar zo goed hebben leren kennen.

1 opmerking: